Dla smakoszy i wielbicieli gotowania przygotowałam przepis związany z Violettą. Przy odrobinie czasu i fantazji możecie stworzyć coś pięknego, co na pewno przyciągnie uwagę Waszych znajomych, przyjaciół albo ukochanego! :)
Składniki na około 30 niedużych ciastek:
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- czerwony barwnik spożywczy w paście/żelu
Masło i cukier umieścić w misie
miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać
barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego
czerwonego ciasta. Dodać jajko i utrzeć, do całkowitego połączenia.
Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia.
Uformować w kulę.
Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie
mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej,
ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać serca przy pomocy foremki do
ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do
pieczenia lub matą teflonową.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kartce.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzacej wody lub soku z cytryny
- posypka cukrowa
Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z
wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty -
dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami.
Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku (nie musicie przechowywać, to tylko dla ulepszenia smaku).
Podobne serca mogliśmy ujrzeć w
Blogu Kulinarnym Angie, nie problem aby zrobić nie mal takie same z
prostym przepisem, na pewno będą świetnie smakować...
Spróbujecie?
Będę je robić jutro, znałam już ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, zrobie je
OdpowiedzUsuńPychota ;***
OdpowiedzUsuń