sobota, 22 listopada 2014

Przepis "Violettowy''

 Dla smakoszy i wielbicieli gotowania  przygotowałam  przepis związany z Violettą. Przy odrobinie czasu i fantazji możecie stworzyć coś pięknego, co na pewno przyciągnie uwagę Waszych znajomych, przyjaciół albo ukochanego! :) 
Zapraszam do posta!
Składniki na około 30 niedużych ciastek:
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • czerwony barwnik spożywczy w paście/żelu
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Dodać jajko i utrzeć, do całkowitego połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia. Uformować w kulę.
Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej, ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać serca przy pomocy foremki do ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kartce.
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki wrzacej wody lub soku z cytryny
  • posypka cukrowa
Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami.
Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku (nie musicie przechowywać, to tylko dla ulepszenia smaku).

Podobne serca mogliśmy ujrzeć w Blogu Kulinarnym Angie, nie problem aby zrobić nie mal takie same z prostym przepisem, na pewno będą świetnie smakować...
Spróbujecie? 

3 komentarze: